Vooral als je met SEO begint zul je veel onbekende SEO termen tegenkomen. Maar ook als je wat langer met SEO bezig bent, zullen er ineens termen tegenkomen die je nog niet kent. In de SEO begrippenlijst zijn veelvoorkomende termen mbt SEO verzameld. Voor meer verdieping kun je op de link bij het begrip klikken, hiermee zul je naar onze kennisbank gaan.
301 redirect
Een 301 redirect is een permanente redirect van één URL naar een andere URL. Een website bezoeker typt een URL in maar wordt door de 301 redirect naar een andere URL gestuurd. Dit wordt veel gebruikt als een pagina niet meer bestaat.
302 redirect
Een 302 redirect is een tijdelijke redirect. Voor bezoekers lijkt de 302 redirect hetzelfde als een 301 redirect maar voor zoekmachines is het niet hetzelfde. Bij een 302 redirect wordt de doorgestuurde pagina namelijk ook in de index bewaard.
404
Een 404 error is een error welke van de server komt. De server geeft er mee aan dat er contact met de server gemaakt is maar dat de gevraagde pagina niet gevonden kan worden.
Adaptive design
Adaptive design is een techniek welke nog een stapje verder dan responsive design gaat. Voor verschillende schermformaten worden verschillende ontwerpen gemaakt. Bijvoorbeeld door het gebruik te maken van verschillende formaten afbeeldingen. Dit zorgt er voor dat de afbeelding perfect voor het schermformaat is.
Alt tag
De alt tag is een HTML tag welke bij afbeeldingen gebruikt wordt. Het oorspronkelijke doel van de alt tag is om visueel gehandicapten een tekst te geven in plaats van een afbeelding zodat zij de website nog kunnen bekijken. Voor SEO is de alt tag een belangrijk optimalisatie onderdeel om afbeeldingen beter in Google te laten ranken.
AMP
AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Het zijn pagina’s welke speciaal op een mobiel apparaat gebruikt worden. De pagina’s zijn gestript van de opmaak zodat deze sneller op mobiel laden. Dit kan SEO voordelen opleveren zodat de pagina beter in Google scoort.
Anchor text
In het Nederlands de anker tekst. Het is de tekst van een link. Bijvoorbeeld bij de link “Klik hier” is de anchor text “Klik hier”. De anchor text is belangrijk als je interne links aanmaakt of om een link naar je website vraagt. Meestal wordt de zoekterm waar je op gevonden wil worden als anchor text gebruikt.
Backlink
Letterlijk een teruglink oftewel een link van een andere website naar jouw website.
Black hat SEO
Black hat SEO zijn SEO technieken welke niet door Google en andere zoekmachines goedgekeurd zijn. Voor Google en andere zoekmachines zijn deze technieken illegaal. Vaak worden Black hat SEO technieken gebruikt om dat ze (zeer) effectief zijn. Op de lange termijn werken ze meestal niet goed omdat Google achter de technieken komt en websites “bestraft” door ze lager in de zoekresultaten te plaatsen.
Blog
Blog is de afkorting van Weblog. Een blog is een online dagboek of informatieve website welke informatie in chronologische volgorde weergeeft. De laatste artikelen worden als eerste getoond. Meestal wordt er door één of meerdere bloggers over een bepaald onderwerp geschreven.
Broken links
Broken links zijn links op een website naar een niet bestaande pagina. De link werkt daarom niet meer (is gebroken/ broken).
Canonical tag
Met een canonical tag kun je aan een zoekmachine aangeven wat de master kopie van een pagina is. Dit kan helpen om duplicate content te voorkomen als er meerdere versies van eenzelfde pagina bestaan.
Citation flow
Citation Flow (CT) is een waarde die door de online tool Majestic gebruikt wordt. Het geeft het aantal backlinks dat naar je website verwijst. Hoe meer links er naar je website verwijzen, hoe hoger de Citation Flow. En hoe hoger de autoriteit de backlink, hoe meer invloed het op de Citation Flow van jouw website heeft.
CMS
CMS staat voor Content Management Systeem. Het is software waarmee je via de webbrowser een website kunt beheren.
Conversie
In online marketing spreken van een conversie als een vooraf gedefinieerd doel behaald is. Denk bijvoorbeeld aan het online kopen van een product, het downloaden van een e-book of het aanvragen van een offerte. Conversie kun je met behulp van Google Analytics meten.
Meer informatie over Conversie.
CTR
CTR staat voor Click Through Rate. CTR meet de verhouding van het aantal bezoekers dat op een link klikt in vergelijking tot het totaal aantal bezoekers dat de pagina, e-mail of advertentie waar de link op staat bekeken heeft. Het wordt gebruikt om het succes van een campagne te bepalen.
Do follow link
Een link naar een andere pagina op de eigen of een andere website die door de spider van een zoekmachine gevolgd mag worden.
Domain Authority (DA)
Domain Authority is een meet methode van Moz om aan te geven hoe waarschijnlijk het is dat een website goed zal ranken in de zoekmachines.
Meer over Domain Authority
Duplicate content
Duplicate content is dezelfde conventie op verschillende pagina’s op het internet staan. Het gaat dan om pagina’s met grotendeels dezelfde content dat kan op dezelfde website of op een andere website zijn.
EMD
Exact Matching Domain. Het betreft een domein welke gelijk is aan een zoekterm. Denk bijvoorbeeld aan het domein hogeringoogle.nl. De eigenaar wil met dit domein hoog scoren op de zoekterm “Hoger in Google”. EMD’s werken vroeger erg goed maar tegenwoordig is een EMD niet meer zo effectief om hoog in de zoekresultaten te komen.
Google algoritme
Google Hummingbird update
Google Panda update
Google Penguin update
Een Google update die voor het eerst in 2012 uitgerold werd en er op gericht is om links met lage kwaliteit niet meer mee te laten tellen voor een hogere ranking in de zoekresultaten.
Meer over Google Penguin Update
Google Search Console
Google Search Console is een gratis dienst van Google waarmee webmasters de gezondheid van de website kunnen monitoren. GSC is ook handig als je je bezighoudt met SEO omdat je de ranking van je website terug kunt zien.
Meer over Google Search Console.
Google Updates
Grey hat SEO
HTML sitemap
Een HTML sitemap is een overzicht van de pagina’s op de website in HTML formaat. Een HTML sitemap wordt vaak voor de bezoekers op een website gemaakt. Een XML sitemap wordt voor andere programma’s gemaakt, bijvoorbeeld voor zoekmachines.
Interne link
Een interne link is een link naar een andere webpagina op dezelfde website.
Keyword
Engelse benaming voor zoekwoord. Zie zoekwoord.
Landingspagina
Een webpagina die voor een speciaal (conversie) doel gemaakt en geoptimaliseerd is. Bijvoorbeeld een optin pagina voor het downloaden van eene-book.
Linkbuilding
Technieken die er voor zorgen dat je externe links krijgt die naar je website verwijzen teneinde om hoger in Google te komen.
Linkprofiel
Local SEO
SEO die er op gericht is om in een bepaalde woonplaats hoger in Google te komen met je website.
Longtail zoekwoorden
Een zoekterm die uit meer dan 3 zoekwoorden bestaat. Er zit vaak een lager zoekvolume op long tail zoekwoorden maar omdat ze specifieker zijn, is de conversie vaak hoger.
Meta tag description
Een kort stukje tekst met informatie over de webpage welke onder de pagina titel in de zoekresultaten van Google wordt getoond.
Meta tags
No follow link
Een HTML hyperlink met een attribuut (speciale instructie) dat aangeeft dat Google de link niet moet volgen. Dit gebruik je vaak bij links naar een andere website om er voor te zorgen dat je geen linkjuice verliest.
Off-page SEO
Off-page SEO zijn de SEO werkzaamheden die buiten de eigen website uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan link building.
Meer over off-page SEO
On-page SEO
On-page SEO zijn alle SEO werkzaamheden die op de website zelf uitgevoerd worden. Denk aan het technisch optimaliseren van de website en aan het optimaliseren van de pagina’s.
Meer over on-page SEO
Page Rank
Pagina titel
PBN (Private Blog Network)
Responsive webdesign
Responsive webdesign is een techniek waarbij de website zich aan het scherm aanpast. Daardoor is het mogelijk om een website om verschillende apparaten goed weer te geven. Bijvoorbeeld op een smartphone.
Meer over responsive webdesign.
Robots.txt
Het robots.txt bestand is een bestand dat in de root van de website geplaatst wordt. Met het bestand kun je aangeven hoe zoekmachines met je website om moeten gaan. Welke delen van de website zij wel en niet mogen bezoeken.
Meer over het robots.txt bestand.
SEO
SEO staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands zoekmachine optimalisatie. Het is een verzameling van technieken die er voor zorgen dat een webpagina geoptimaliseerd wordt om een zoekwoord zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten van een zoekmachine te komen.
Meer over SEO.
SERP
SERP is de Engels benaming voor Search Engine Result Page oftewel de pagina met de zoekresultaten. Deze pagina zie je nadat je een zoekopdradacht in een zoekmachine ingegeven hebt.
Slug
Een slug is een WordPress term wat bestaat uit het gedeelte van de URL dat na de domeinnaam komt. Standaard is het de titel van de pagina waarbij de spaties vervangen worden door het minteken.
SSL
SSL staat voor Secure Sockets Layer. SSL is een encryptie protocol wat er voor zorgt dat de communicatie tussen computers (bijvoorbeeld op het internet) beveiligd wordt. De data welke verzonden wordt, wordt versleuteld waardoor deze niet zo maar gelzen kan worden.
Shorttail zoekwoorden
Shorttail zoekwoorden zijn zoektermen van maximaal 3 woorden.
Trust flow
Naast de Citation Flow heeft Majestic ook een andere waarde, namelijk de Trust Flow. De Trust Flow draait om de betrouwbaarheid van een webpagina of website.
White hat SEO
White hat SEO technieken zijn technieken welke door Google goedgekeurd zijn om te gebruiken voor SEO werkzaamheden. Dit in tegenstelling tot Black hat SEO technieken.
XML sitemap
Zie ook HTML sitemap. Een sitemap is een overzicht van de pagina’s op een website. Een XML sitemap is in het XML formaat (XML is een bepaald opmaak formaat) en wordt vaak gebruikt om de pagina’s bij een zoekmachine bekend te maken. Je kan bijvoorbeeld een XML sitemap aan Google Search Console toevoegen.
Zoekmachine
Een zoekmachine is een website waarmee informatie op het internet opgezocht kan worden. Via een geheim algoritme wordt bepaald hoe de zoekresultaten er uit komen te zien. Bekende zoekmachines zijn Google, Bing en Yahoo.
Zoekmachine vriendelijke URL
Een URL welke makkelijk door een zoekmachine gelezen kan worden. Veel CMS-en hebben standaard URL’s welke niet zoekmachine vriendelijk zijn. Denk hierbij aan een URL zoals: www.domeinnaam.nl/index.php?id=299.
Een zoekmachine kan geen informatie uit deze URL halen. Uit een zoekmachine vriendelijke URL kan een zoekmachine dit wel. De URL zou er dan als volgt uit kunnen zien: www.domeinnaam.nl/zoekmachine-vriendelijke-url.
Meer informatie over een Zoekmachine vriendelijke URL
Zoekterm
Dit is een term (woord of meerdere woorden) welke gebruikt worden in een zoekmachine om iets op te zoeken. Zoektermen kun je onderverdelen in shorttail keywords (zoektermen met maximaal 3 woorden) en longtail keywords (zoektermen met meer dan 3 woorden).
Meer informatie over zoektermen
Zoekvolume
Het zoekvolume verwijst naar het aantal keren dat er op een een bepaalde zoekterm per maand gezocht wordt. Voor SEO is dit interessant om dit tijdens een zoekwoorden onderzoek uit te zoeken. Bij een goede SEO strategie probeer je zoektermen te vinden die relevant zijn, een hoog zoekvolume en weinig concurrentie hebben.
Zoekwoord
Wordt vaak gebruikt in plaats van een zoekterm (zie hier boven). Zoekterm dekt de lading beter omdat er vaak met meerdere worden in een zoekmachine gezocht wordt.